TÜRİB Genel Müdürü: Tahıl krizinin Türkiye’ye etkisi çok az olacak
TÜRKİYE Eser İhtisas Borsası (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali, “Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasaya ağırlığını koydu. Ülkemizdeki depolarımız dolu, hasat iyi durumda. Dolayısıyla tahıl koridorundaki krizin kısa vadede ülkemize etkisi çok az olacaktır.” söz konusu.
TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği’nin TÜRİB’in 4. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlediği toplantıya katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sosyal Tesisi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Kırali, TÜRİB’in 200 bin çiftçi, yatırımcı, tüccar ve sanayicinin kayıt yaptırarak işlem yaptığı ulusal bir borsa olduğunu söyledi. Başta buğday, arpa ve mısır olmak üzere 17 eserde sürecin görüldüğünü kaydeden Kırali, 14 eser için daha sürecin hacmini artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti. Elektronik hisse senedi yatırımcısı sayısının 200 bine ulaştığına işaret eden Kırali, lisanslı depoların kapasitesinin 4 yılda ikiye katlanmasının işlem sayısının artmasında etkili olduğunu söyledi.
TÜRİB’de kuruluşundan bu yana 835 bin işlem yapıldığına dikkat çeken Kırali, “Borsa’da 4 yılda 133 milyar liralık işlem hacmine ulaşıldı. Bu süreçte 33 milyon ton eser el değiştirdi. Borsamızda bu yıl 95 milyar liralık bir işlem hacmi hedefliyoruz TMO’nun etkisi geçen yıl daha yoğun hissedildi TMO’nun işlem hacmindeki payı 2021’de yüzde 10 iken bu oran yükseldi Ocak-Temmuz döneminde TMO alımları henüz tamamlanmamasına rağmen 2022’de yüzde 50’ye, 2023’te yüzde 65’e.
Ali Kırali, verimli bir hasat dönemi geçirdiğini belirterek, “2 ekstrem yıl geçirdik. Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte TMO kantarlarını piyasaya sürdü. Ülkemizdeki depolarımız dolu ve hasata uygun durumda. Dolayısıyla Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte TMO kantarlarını piyasaya sürdü. Tahıl koridorundaki kriz kısa vadede ülkemizi çok az etkileyecektir.”