Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu
AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Mustafa Elitaş, Kahramanmaraş merkezli 11 ili ve illeri etkileyen depremlerde yıkılan binaların özelliklerini ve sayılarını paylaşarak, 1999 tarihli bilgilere göre yıkılan binaların yüzde 97’sinin 1999 öncesi eski binalar olduğunu söyledi. 18 Şubat, yıkılan toplam bina sayısı ve eskinin yeniye oranı. .
Genel Kurul’da gündem dışı konuşmaların ardından grup başkan yardımcıları söz aldı.
HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Bursaspor-Amedspor maçında yaşananlara değinerek, “Açık bir ırkçılık ve şiddet yanlısı gösteri yapıldı. Amedsporluları ve Amedspor’u savunan herkesi hedef alan ırkçı bir gösteriydi. nefret hatası.” dedi.
Futbol Disiplin Talimatı’nın maddelerine bakan Oluç, hem futbolcular, hem teknik heyet hem de hakemler açısından suç işlendiğini belirterek, profesyonelce organize olduklarını iddia etti.
Gözlemci raporları ve hakem raporlarını beklediklerini belirten Oluç, “Irkçılığın sonu felakettir. Amedspor’a yönelik bu ırkçı girişim Bursa’ya, Bursaspor taraftarına yakışmadı.” ifadeleri kullandı.
“Her belanın bir bedeli vardır”
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremzedeler için “helal bereket istiyorum” şeklinde bir açıklama yaptığını hatırlatarak, “O halde en başta muhalefetin sesini dinlemek gerekiyordu” dedi. söz konusu.
Kızılay denilince akla kan stoklarının, çadır stoklarının ve erzak stoklarının geldiğini belirten Altay, “Devlet üçüncü gün kendini gösterebildi. Devlet yok demiyorum ama doğru. .Cumhurbaşkanı’nın da altını çizdiği ama CHP’nin ilk gün söylediklerinin ne yazık ki bir veba olduğu gerçeği.Her Vebanın bir bedeli vardır.” yorumunu yaptı.
Kızılay ve AFAD’ın çadır kurma konusunda yetersiz kaldığını, Kızılay’ın çadır satışı yaptığını savunan Altay, “(Efendim seçimle geliyor) Ne ile gelirsen gel kardeşim o adama faydasız. orada kalsın. AFAD yöneticileri de aynı.” terimleri kullandı.
Çalışanların ve gönüllülerin üzerine düşen görevi yerine getirdiğini, yöneticilerin ise görevini yerine getirmediğini savunan Altay, “Deprem öncesi ihmal, deprem sonrasında beceriksizlik ve dikkatsizlik nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı depremin isabet ettiğinden fazlaydı. depremin şiddetinden ve büyüklüğünden ziyade, deprem öncesi ihmal ve beceriksizlikten hayatını kaybetmiştir.İnanıyorum ki;ilk Türk Silahlı Kuvvetleri oradaki madencileri yetiştirebilseydi, bugün ölen en az 10 bin kişi hayatta olurdu. Bunun bir bedeli olması gerekmez mi?” değerlendirmesini yaptı.
“Politikaları uyum içinde uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın”
İYİ Parti Küme Başkanvekili Dursun Musavat Dervişoğlu, depremin bir doğa olayı olduğunu ancak iktidarların yetkileri ölçüsünde sorumluluk almadıklarını ileri sürerek, “Türkiye’de bir afetin sorumluluğundan biz de helaliz. onbinlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği, hikayelerinin yarım kaldığı, şehirlerin yıkıldığı ve canlarımızın bu kadar yandığı, isteyerek kaçılamaz, çünkü depremi büyük bir felakete çeviren devletin tedbirsizliğidir. felaket ve enkaz alanları bir suç mahalline dönüşüyor.” dedi.
Dervişoğlu, daha yüksek bedeller ödememek, daha büyük mağduriyet ve kayıplar yaşamamak için harekete geçmek gerektiğini vurgulayarak, “Bu çerçevede atacağımız adımları ve uygulayacağımız politikaları hayata geçireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Ortak anlaşmamızın.” söz konusu.
Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı’nın kurulması gerektiğine değinen Dervişoğlu, “Kaçak yapılaşmaya teşvik eden af politikasına kesinlikle son verilmeli. Türk Ceza Kanunu’nda deprem suçları ‘ağır suçlar’ olarak düzenlenmeli. Türk Ceza Kanunu’nda devlete karşı suçlar olduğu gibi, topluma ve çevreye karşı suçlar olduğu gibi ‘şehirlere ve tarihi dokuya karşı suçlar’ kavramının da hukuk sistemimize eklenmesi gerektiği yorumunu yaptı.
“Spor kulüplerinin nefret suçunu açığa çıkarabilecek afişler konusunda önlem almasını öneriyoruz”
AK Parti Küme Başkan Yardımcısı Mustafa Elitaş, statların siyaset arenasına çevrildiğini belirterek, Bursa’da oynanan maçta teröre destek veren bir operasyonun ortaya çıktığını söyledi.
Elitaş, “AK Parti Grubu olarak kardeşliğimize zarar verecek bu tür gösterileri şiddetle kınıyor ve kınıyoruz. Bu tür kardeşliği bozacak, fitne ve fitne ortaya çıkarabilecek konu ve afişler konusunda tüm spor camiasının ve spor kulüplerinin önlem almasını tavsiye ediyoruz. nefret suçu.” dedi.
18 Şubat 2023 tarihli bir veriyi TBMM ile paylaşmak istediğini belirten Elitaş, Kahramanmaraş’ta 11 ili etkileyen depremlerde yıkılan binaların özelliklerini ve sayılarını şöyle aktardı:
“Adana’da toplam bina sayısı 430 bin 837, 1999’dan sonra yapılan bina sayısı 139 bin 368 yani yüzde 32,3’ü 1999’dan sonra yapıldı. Yıkılan bina sayısı 18, 1999’dan önce yapılan bina sayısı 17 yeni bina yıkıldı 1 numara Adıyaman’da 1999 yılından sonra 60 bin 911 olmak üzere toplam 119 bin 307 bina var. 2 bin 742 bina yıkıldı, 2 bin 610 eski bina, 132 yeni yıkıldı. Gaziantep’te 307 bin 841 bina stoğu var, 1999’dan sonra 130.875 bina var. 1999’dan sonra 150 1.280 olmak üzere en çok hasar gören bina hangisidir. Yıkılan bina sayısı 5.885 olup, bunların 5.755’i 1999’dan önce, 130’u 1999’dan sonra inşa edilmiştir. Kahramanmaraş’ta yıkılan bina sayısı 3.746, eski bina sayısı 3.582, yeni bina sayısı 164’tür. Malatya en çok zarar gören illerimizden biridir. Yıkılan bina sayısı 2 bin 335, eski bina 2 bin 299, yeni bina 36. Toplam yıkılan bina sayısına ve toplam binaların eski-yeni oranına baktığımızda yıkılanların yüzde 97’si. binalar 99’dan önceki eski binalar.”
İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (AFAD) başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hızla deprem bölgesine taşınmaya çalıştıklarını belirten Elitaş, depremin olduğu 6 Şubat’ta kara kış yaşandığını bildirdi. .
Elitaş, ne uçakların kalkabildiğini ne de helikopterle ulaşımın mümkün olmadığını belirterek, “Tıpkı 2009 seçimlerinde merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopter kazası gibi, iklim ve hava muhalefetiyle karşı karşıya olduğumuz bir dönemi yaşıyoruz.” söz konusu.