Muğla Ortaca’da Nar Ekşisi Üretimi Hız Kazandı
Muğla’nın Ortaca ilçesinde havaların soğumasıyla birlikte kırsal kesimde nar ekşisine akın başladı.
Ülke genelinde kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kırsal kesimde nar pekmezi üretimi hızlandı. Hasat edilen ekşi narların sıkıldıktan sonra suyunun kaynatılmasıyla elde edilen nar ekşisi, hem yiyen kişiye sağlık sağlıyor hem de üretici ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Zor bir süreç olmasına rağmen nar ekşisinden elde edilen gelir bu işte çalışan kişileri mutlu ediyor. Narlar özenle sapından toplanıp çekirdekleri çıkarılıyor, tahta kaselerde suyu sıkılarak doğal ekşiye dönüştürülüyor. Raf ömrü uzun olan nar pekmezi özellikle kış döneminde vücudu grip ve bulaşıcı hastalıklara karşı koruyor. Yıllık 70 bin tonluk nar üretimiyle nar üretiminde önemli merkezlerden biri olan Ortaca ilçesinde, klasik yöntemlerle nar ekşisi üretimi devam ediyor.
Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, nar şerbeti yapılan kırsal mahalledeki kadınları ziyaret ederek, onlara şans dileyerek yardımcı oldu. Nar ekşisi yapılan kazanın işletmeciliğini üstlenen Kaymakam Aktaş, hanımlarla sohbet ederek kazanı kaynattı. Kaymakam Aktaş, “Ortaca hem turizmi hem de tarımıyla bilinen şirin bir ilçe. Bu anlamda Ortaca’yı narenciye deposu olarak da adlandırabiliriz. Bunların yanı sıra Ortaca’nın en değerli ürünlerinden biri de nardır. Nar, narenciye deposu olarak da adlandırılabilir. Yıllık ortalama verim 70 bin ton civarındadır. Buna bağlı olarak ilçemizde klasik olarak nar ekşisi üretimi oldukça yaygındır. Daha da önemlisi katma değer açısından düşünürsek ihracat boyutu da çok değerlidir. Rusya, Ukrayna, Romanya, Hollanda gibi ülkelere ihracat yapılıyor. Ayrıca ikinci ürün dediğimiz ürünlerimiz de çok kıymetli. Suriye, İran, Irak gibi ülkelere de ihraç ediliyor. Bunlar ülke ekonomisine değerli bir kazanç sağlıyor” dedi. – MUĞLA